Steeds vaker zien eigenaren van websites en webshops kansen in het buitenland. Derhalve wensen zij ook aldaar online gevonden te worden door potentiële klanten. Bij zoekmachineoptimalisatie (SEO) voor de buitenlandse markt moet u letten op een aantal belangrijke aspecten. Het slechts vertalen van tekstuele content is namelijk absoluut niet afdoende. U dient ook de verschillen in zoekgedrag en de diverse afwijkende technische voorwaarden in ogenschouw te nemen.
Stap 1. Vooronderzoek
Voordat u uw website of webshop besluit te gaan optimaliseren voor een ander land, is het belangrijk om eerst een gedegen vooronderzoek uit te voeren. De focus dient hierbij te liggen op zoekwoorden en zoekwoordcombinaties die uw producten of diensten het beste beschrijven en die daadwerkelijk vaak worden gebruikt in het land in kwestie. Wanneer uw meest relevante zoekwoorden en zoekwoordcombinaties eenmaal zijn bepaald, kan opvolgend de potentie van het optimaliseren van uw website of webshop voor het buitenland worden vastgesteld. Het bepalen van deze potentie geschiedt door (1) onderzoek uit te voeren naar het aantal periodieke zoekopdrachten in het land waar u voet aan de grond wilt krijgen, (2) te bepalen wie uw concurrentie op de geselecteerde zoektermen is en hoe zij zich profileren en (3) hoe uw website momenteel reeds presteert.
Tevens willen wij u nog graag waarschuwen voor een veelgemaakte fout. Immers, niet elke zoekmachine is even populair in ieder land. Zo gebruiken Nederlanders veelal (circa 90%) Google als online zoekmachine, maar het merendeel van de Chinezen kiest voor Baidu en de voorkeur van de meeste Russen gaat uit naar Yandex. Het is dus onverstandig om zoekmachineoptimalisatie voor de Russische markt te baseren op zoekvolumes die zijn bepaald op basis van statistieken afkomstig van zoekmachine Google.
Stap 2. Domeinnaam en hosting
Een belangrijk technisch aspect dat komt kijken bij zoekmachineoptimalisatie voor het buitenland, zijn de zogenaamde ‘country top-level domains’ (ccTLD). Het betreft hier de extensies van domeinnamen die zijn gereserveerd voor specifieke landen. Zo heeft een Nederlandse domeinnaam de extensie .nl, terwijl een Franse domeinnaam de extensie .fr heeft. Het country top-level domain is een sterke indicator voor zoekmachines die hen aangeeft voor welke taal een bepaalde website is bedoeld. Hierdoor zal een website met een .nl extensie vaak beter presteren op relevante zoekwoorden in Nederland, terwijl een website met de extensie .fr al snel hoger gepositioneerd zal worden in Frankrijk. Als zodanig raden wij te allen tijde aan om het ccTLD te gebruiken dat toebehoort aan het land waarop u zich wilt richten.
Een andere belangrijke technische indicator die zoekmachines gebruiken om de relevantie van een website voor een bepaald land vast te stellen, is het land waar de website wordt gehost. Wanneer een Franstalige website bijvoorbeeld op een Nederlandse server c.q. IP-adres wordt gehost, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de online vindbaarheid van deze website in Frankrijk. Host daarom uw website of webshop altijd in het land waar u gevonden wilt worden, ook als dit betekent dat uw website derhalve op servers in meerdere landen moet worden gehost.
Stap 3. Website optimalisatie
Wanneer het vooronderzoek is afgerond, alle tekstuele content is vertaald, er is besloten waar u uw buitenlandse website of webshop laat hosten en er een passende domeinextensie is gekozen, pas dan kan worden gestart met de uiteindelijke zoekmachineoptimalisatie. Er bestaan ontzettend veel technieken om websites en webshops te optimaliseren voor zoekmachines. Het zou te ver gaan om al deze technieken in dit artikel uiteen te zetten. Daarbij is het overigens niet altijd noodzakelijk om alle mogelijkheden tot zoekmachieoptimalisatie (en hiermee stevige budgetten) aan te wenden. De kunst van SEO (Search Engine Optimization) is vooral om beter te presteren dan uw online concurrentie; soms is dat erg eenvoudig, soms vergt het juist bijzonder veel effort. Onderstaand geven we alvast wat tips waarmee u direct aan de slag kunt.
- Zorg voor een zoekmachinevriendelijke opbouw van uw URL’s;
- Voorzie iedere pagina van relevante en unieke meta data;
- Gebruik headers op de manier waarop deze zijn bedoeld;
- Verhelp alle validatiefouten in de broncode;
- Implementeer een automatische .xml sitemap.
Hulp van online marketingbureau yndenz bij SEO voor het buitenland
Online marketingbureau yndenz is expert op het gebied van zoekmachineoptimalisatie en online conversieoptimalisatie. Wanneer u met uw website of webshop het buitenland wilt bedienen, dan is het wellicht verstandig om eens de dialoog aan te gaan met een SEO expert. Zeker wanneer u online te maken heeft met stevige concurrentie en hierdoor niet de ‘luxe’ heeft om zaken semi-professioneel aan te pakken. Neem contact op via onze website of bel vrijblijvend naar 010-7370738.