Indien u gebruikmaakt van Google Analytics voor het analyseren van uw websitegegevens is het u mogelijk al eens opgevallen dat er meerdere Facebook bronnen staan in de rapporten die u gebruikt, zoals l.facebook.com of lm.facebook.com. U vraagt zich misschien af waarom er niet gewoon één Facebook bron is, en wat deze afzonderlijke bronnen precies inhouden. Op deze vragen geven we antwoord in dit nieuwsbericht.
Verschillende Facebook bronnen
Er zijn een viertal verwijzende bronnen, afkomstig vanaf Facebook, die u kunt herkennen in uw rapporten. Ook voor Instagram kunnen deze zelfde soort bronnen in uw rapporten verschijnen. De vier verschillende bronnen zijn:
- facebook.com / instagram.com – verkeer afkomstig via desktop
- l.facebook.com / l.instagram.com – verkeer afkomstig via desktop
- m.facebook.com / m.instagram.com – verkeer afkomstig via mobiel
- lm.facebook.com / lm.instagram.com – verkeer afkomstig via mobiel
Dit gaat dus alleen om verwijzend verkeer vanuit Facebook of Instagram. Als u ook nog betaalde social media campagnes heeft, kunnen er ook nog bronnen vanuit paid social tussen uw verkeer staan.
Link Shim voor l.facebook.com en lm.facebook.com
Dan rest nog wel de vraag, waar komt die extra ‘l’ vandaan bij l.facebook.com en lm.facebook.com? Dit heeft te maken met de tool link shim. Facebook gebruikt deze tool wanneer een bezoeker via de Facebook-pagina van iemand anders op een link klikt. Iedereen die dit doet komt eerst langs een doorverwijspagina, de link shim, voordat wordt doorverwezen naar de link waarop is geklikt. Facebook heeft twee belangrijke redenen om dit te doen:
- Bescherming van de privacy van de Facebook-gebruikers
- Waarschuwen voor gevaarlijke websites
Zonder de link shim zou namelijk de URL van de Facebook-gebruikers in Google Analytics kunnen verschijnen. Daarnaast gebruikt Facebook de link shim om bezoekers te waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke websites door eerst een waarschuwingsmelding te tonen op de “tussenpagina”.
Facebook bronnen in Google Analytics combineren of niet?
Al de verschillende bronnen vanuit Facebook en Instagram kunnen uw rapporten aardig onoverzichtelijk maken. U kunt deze combineren door een filter toe te passen. U ziet dan al uw verwijzende verkeer vanuit Facebook in één bron verschijnen. Dit heeft echter ook zijn nadelen, want het is een stuk moeilijker om onderscheid te maken tussen het mobiele verkeer en verkeer via desktop.
Heeft u naar aanleiding van dit bericht nog vragen? U kunt vrijblijvend contact opnemen door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of te mailen naar info@yndenz.com.