Bij het bezoeken van een website wil men snel zien waar zich de gewenste informatie bevindt. Een onduidelijke navigatiemethodiek leidt ertoe dat een bezoeker de website verlaat en bij de concurrent op zoek gaat naar informatie. Een goed doordachte toptakenlijst kan bijdragen aan een heldere navigatiestructuur, waarmee opvolgend het online conversiepercentage wordt verhoogd. Om een nuttige lijst te creëren, is een stapsgewijze aanpak aan te raden.
Bezoeken analyseren
Toptaken geven aan wat de belangrijkste activiteiten op een website zijn. Althans, zoals deze in eerste instantie door de eigenaar van een website worden ingeschat. Een veelgemaakte fout bij het achterhalen van deze taken is dat men ze baseert op informatie uit Google Analytics. Het probleem hierbij is dat het aantal bezoekers dat een bepaalde pagina bezoekt, niet gelijk is aan het aantal dat daar ook daadwerkelijk de gewenste informatie aantreft. Sterker nog, het tegenovergestelde kan waar zijn. Het is namelijk zeer voorstelbaar dat bezoekers niet kunnen vinden waar ze naar zoeken en daarom alle pagina’s afstruinen.
Toptaken bepalen
Een effectieve manier om de toptaken te kunnen formuleren is door de benodigde informatie simpelweg in te winnen bij bestaande klanten en bezoekers. Een bekende (en veelvuldig toegepaste!) methode is om hen een lijst met taken te geven en hen vervolgens te vragen om de relevantie per taak te definiëren. Maar, let op! Als vanzelfsprekend is het niet erg klantvriendelijk om input te vragen over alle mogelijke taken. De onbelangrijke taken zouden dan ook moeten worden uitgesloten. Gebruik van de online analysetool Google Analytics is hier uitermate voor geschikt. Immers, als bezoekers geen gebruik maken van een specifieke functie, dan zal deze hoogstwaarschijnlijk niet erg relevant zijn. Schrap echter niet te snel ongebruikte taken, omdat deze ook onduidelijk geformuleerd of aangeduid kunnen zijn.
Toptaken implementeren
Als de toptaken uit de lijst zijn gedestilleerd, dan is het tijd voor de implementatie. Zorg ervoor dat onbelangrijke taken verder achterin de navigatiestructuur terecht komen, zodat deze niet de aandacht afleiden van de werkelijk belangrijke taken. De werkelijk belangrijke taken dienen namelijk een zo prominent mogelijke positie te verwerven. Het liefst in de vorm van een directe handeling (denk bijvoorbeeld aan de welbekende call-to-action) op de hoofdpagina. Hoe vaker men moet klikken om de juiste informatie te vinden, des te meer drempels er bewust of onbewust worden ervaren door bezoekers. En, hoe minder online conversies c.q. leads een website zal genereren.
Contact yndenz
Wilt u meer informatie over, of hulp bij het selecteren van toptaken? Neem dan nog vandaag contact op met online marketingbureau yndenz via ons contactformulier of bel ons op telefoonnummer: 010-7370738.