De afgelopen maanden ging er haast geen dag voorbij of er werd op SEO-gebied gesproken over het onderwerp ‘mobile friendly websites’. Google had immers aangekondigd dat zij het algoritme achter haar zoekmachine zou aanpassen, met als resultaat dat vanaf 21 april 2015 de positioneringen op stationaire apparaten (desktops en laptops) en mobiele apparaten (smartphones en tablets) niet meer per definitie gelijk zouden zijn. Kortom, paniek!
Wat betekent de ‘mobile friendly’ update van Google nu precies?
Online marketingbureau yndenz vertelt u graag wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Samengevat komt het er op neer dat websites die niet mobile friendly zijn, op mobiele apparaten een lagere positie in de zoekresultaten krijgen toegekend dan websites die wel mobile friendly zijn. Stel, uw website bezet positie 3 in zoekresultaten van Google wanneer u via uw desktop of laptop zoekt op de term ‘autobedrijf amsterdam’, dan was u tot 21 april jongstleden ook verzekerd van positie 3 wanneer u met uw smartphone of tablet zocht op de voornoemde zoekwoordcombinatie. Is uw website niet mobielvriendelijk, dan kan het goed zijn dat u op smartphones of tablets niet langer positie 3 inneemt, maar genoegen moet nemen met positie 9, positie 26, of zelfs positie…
Waarom heeft Google ervoor gekozen om mobile friendly websites beter te ranken op mobiele apparaten?
Het antwoord op deze vraag is erg eenvoudig. Het belang van Google is om een zo goed mogelijke gebruikerservaring te bieden. Enerzijds kan een goede gebruikerservaring worden bewerkstelligd door de meest relevante zoekresultaten zo hoog mogelijk te ranken. Anderzijds moet de website die achter een zoekresultaat schuil gaat natuurlijk ook wel naar behoren functioneren. En, niet iedere website functioneert in de basis even goed op een smartphone of tablet. Kortom, werk aan de winkel voor iedereen die een website of webshop beheert; vooral als deze een belangrijk onderdeel uitmaakt van het proces om nieuwe klanten en omzet te behalen.
Wat maakt een webpagina mobile friendly?
Een mobielvriendelijke webpagina is in feite niets anders dan een webpagina waarvan alle elementen gemakkelijk zijn te gebruiken op het relatief kleine scherm van een smartphone of tablet. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het menu dat gebruikt wordt om over een website te navigeren, vaak wordt geminimaliseerd en op basis van aanraking kan worden uitgeklapt en gebruikt. Daarnaast is het essentieel dat alle content, zoals teksten, afbeeldingen en video’s, in hun volledigheid passen op het scherm van de mobiele bezoeker. Tot slot gebruiken mobiele bezoekers hun vingers om over uw website of webshop te navigeren. En navigeren middels uw vingers is nu eenmaal niet zo nauwkeurig als het gebruik van een cursor. Als zodanig is het voor de mobielvriendelijkheid van een webpagina dan ook belangrijk dat er voldoende ruimte aanwezig is tussen de klikbare elementen. Hiermee wordt voorkomen dat bezoekers bijvoorbeeld per ongeluk een verkeerde link activeren.
Is mijn website mobile friendly?
Er bestaan verschillende methodieken om te testen of uw website door de zoekmachine van Google wordt beschouwd als mobile friendly. De meest laagdrempelige methode is het gebruik van een speciaal hiertoe door Google ontwikkelde online test. In deze test, de zogeheten Mobile-Friendly Test, hoeft u enkel een URL in te voeren om te bezien of deze mobielvriendelijk is. Let op: om te verifiëren of uw gehele website of webshop mobielvriendelijk is, dient u dus iedere unieke URL te controleren! Als uitslag uit de Mobile-Friendly Test ontvangt u de conclusie of de ingevoerde URL wel of niet mobielvriendelijk is en welke acties u kunt ondernemen om de webpagina in kwestie alsnog mobile friendly te maken als deze dat nog niet was.
Moet u uw website of webshop nu wel of niet mobile friendly laten maken?
Het mobile friendly laten maken van een website of webshop kan tamelijk kostbaar zijn. Over het algemeen zullen overigens de baten zeker opwegen tegen de kosten. Toch dient voor iedere individuele website of webshop de afweging om deze wel of niet mobile friendly te maken, afzonderlijk te worden genomen. Heeft uw website bijvoorbeeld enkel tot doel om uw persoons- of bedrijfsgegevens online beschikbaar te stellen en fungeert uw website derhalve slechts als een digitale brochure, dan is het niet ondenkbaar dat de overstap naar een mobielvriendelijke website voor u geen hoge prioriteit heeft. Immers, uw website vervult (nagenoeg) geen rol in uw acquisitieproces. Verwacht u juist wel dat uw website of webshop u nieuwe klanten en meer omzet oplevert, dan is een sterke online vindbaarheid en een hoog online conversiepercentage juist bovengemiddeld belangrijk voor u. En, daarmee kunnen wij niet anders dan u met nadruk adviseren om te anticiperen op het gewijzigde algoritme van Google en uw website of webshop zo snel mogelijk mobile friendly te laten maken.
Een aparte mobiele website laten ontwikkelen, of uw huidige website volledig responsive op laten bouwen?
Als u het belang van een mobile friendly website voor uw omzet onderschrijft, dan bestaan er een tweetal manieren om deze te creëren. Zo kunt u ervoor kiezen om een geheel aparte mobiele website te laten ontwikkelen, welke bijvoorbeeld te benaderen is op de URL ‘www.uwdomein.nl/mobiel’. Door de juiste instellingen toe te passen, wordt geconstateerd of uw website wordt bezocht door een desktop of laptop of door een smartphone of tablet. In het geval van een desktop of laptop krijgt een bezoeker uw reguliere website te zien. In het geval van een smartphone of tablet wordt de bezoeker doorverwezen naar uw aparte mobiele website. Niet onvermeld mag blijven dat op een aparte mobiele website in de regel slechts een beperkt gedeelte van de totale hoeveelheid aan content wordt getoond die beschikbaar is op uw reguliere website.
Tevens kunt u ervoor kiezen om uw huidige website volledig responsive op te laten bouwen. Gaat uw voorkeur uit naar deze manier, dan wordt de layout van uw website automatisch aangepast aan het schermformaat van een bezoeker. In de praktijk betekent dit dat specifieke stukken tekstuele content of afbeeldingen niet langer naast elkaar, maar juist onder elkaar worden gepositioneerd. Een aantal substantiële voordelen van de keuze voor een volledige responsive website is dat alle content wordt getoond die beschikbaar is op uw reguliere website, dat u slechts één in plaats van twee afzonderlijke websites hoeft te beheren en te optimaliseren en dat u de reeds opgebouwde autoriteitswaarde van uw website c.q. URL’s behoudt. Uw huidige website heeft namelijk reeds waarde opgebouwd in zoekmachines zoals Google, een nieuwe website zal van voren af aan haar eigen autoriteitswaarde moeten gaan opbouwen.
Online marketingbureau yndenz optimaliseert uw website óók voor mobiele gebruikers
Bij online marketingbureau yndenz zijn wij ervan overtuigd dat een responsive webdesign in de meeste gevallen het beste antwoord is op Google’s wens naar meer mobielvriendelijke websites. Helpt het u om eens met ons van gedachten te wisselen over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor uw specifieke website of webshop? Neem dan contact met ons op via het contactformulier op onze website of bel met telefoonnummer 010-7370738.