Nagenoeg iedereen die Google Analytics gebruikt om websitebezoeken te analyseren, krijgt er vroeg of laat mee te maken; spam! Spam in Google Analytics betekent dat er bezoeken en gebeurtenissen worden gerapporteerd die niets te maken hebben met mensen die daadwerkelijk uw website hebben bezocht. Dergelijke oneigenlijke bezoeken of gebeurtenissen zorgen ervoor dat de data die u analyseert ernstig vertekend kan raken. In dit artikel leggen we u uit hoe spam zich binnen Google Analytics manifesteert en wat u ertegen kunt doen.

Vormen van spam binnen Google Analytics

Wanneer u een onverklaarbare piek ziet met betrekking tot bezoeken of gebeurtenissen op uw website, dan is de kans aanwezig dat het spam betreft. Wanneer dit het geval is, hebben de statistieken niets te maken met mensen die uw website hebben bezocht. Erg vervelend natuurlijk wanneer u er juist van was uitgegaan dat uw website op dat moment boven verwachting presteerde.

“Niets is schadelijker dan beslissingen maken op basis van incorrecte data.”

De desbetreffende spam manifesteert zich over het algemeen in een tweetal vormen. De eerste vorm, de zogenaamde ‘ghost spam’, wordt veroorzaakt door spammers die uw Google Analytics-trackingcode activeren. Dit, zonder dat er waarschijnlijk ooit een serieus bezoek aan uw website heeft plaatsgevonden. De tweede vorm van spam wordt veroorzaakt door uw website geautomatiseerd te laten bezoeken door zogeheten bots (programmatuur die op autonome wijze taken kan uitvoeren die normaliter door mensen wordt uitgevoerd).

Afrekenen met ghost spam in Google Analytics

Wanneer u een filter instelt binnen Google Analytics, dan wordt alle nieuwe gegenereerde data vanaf dat moment gefilterd weergegeven. Omdat het effect van een filter niet kan worden teruggedraaid, raden wij u aan om ghost spam in Google Analytics te lijf te gaan met behulp van segmentatie. U doet dit door een geavanceerd segment te creëren waarmee u spam kunt verwijderen uit alle historische data.

“Door te segmenteren op basis van uw eigen hostnaam kunt u afrekenen met ghost spam.”

Wanneer iemand uw website bezoekt en daarbij de Google Analytics-trackingcode activeert, dan wordt de hostnaam van uw website door Google Analytics opgeslagen. Omdat bij ghost spam een bezoek aan uw website nooit daadwerkelijk plaatsvindt, is deze vorm van spam te herkennen aan een hostnaam die niets met uw website te maken heeft of die wordt gerapporteerd als ‘(not set)’. Door binnen uw geavanceerde segment enkel sessies op te nemen met een hostnaam die overeenkomt met de hostnaam van uw website en eventuele subdomeinen, rekent u in één klap af met ghost spam.


Voorbeelden van ghost spam in Google Analytics
Bovenstaand ziet u een aantal voorbeelden van ghost spam in Google Analytics.

Hoe u afrekent met bots binnen Google Analytics

Bots bezoeken uw website daadwerkelijk, maar dan zonder menselijke tussenkomst. Een bot kunt u dus niet filteren op basis van de hostnaam. De bots die met spam binnen Google Analytics worden geassocieerd, laten hun sporen na binnen in het overzicht met verwijzingen. Aldaar vindt u ze terug als verwijzingen van websites zoals ‘uptime-us.net’ en ‘127.0.0.1:8888’. Door een lijst met bekende spam-domeinen uit te sluiten binnen het geavanceerde segment dat u gebruikt, voorkomt u dat uw data vervuild raakt door bots.


Voorbeeld van een geavanceerd segment tegen spam Bovenstaand ziet u een voorbeeld van een geavanceerd segment binnen Google Analytics.

Er zijn echter ook bots die niets kwaads in de zin hebben, maar die uw website toch geheel geautomatiseerd bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan SEO-tools die u gebruikt om uw website te analyseren of aan de crawlers van online zoekmachines. Helaas laten ook deze bots hun sporen na in uw data wanneer u daar geen passende maatregelen tegen neemt. Gelukkig kunt u dergelijke bots eveneens vrij eenvoudig uit uw data filteren. Dit doet u door gebruik te maken van de optie ‘bots filteren’. Deze optie vindt u bij de beheerdersinstellingen binnen Google Analytics. Ga hiervoor naar: Beheer > Instellingen voor dataweergave.


Bots filteren binnen Google Analytics
Met de bovenstaande optie kunt u bekende bots automatisch uit uw data filteren.

Hulp bij het filteren van spam binnen Google Analytics

Wanneer u hulp nodig heeft bij het filteren van spam uit uw Google Analytics data, dan kunnen de online marketing experts van yndenz u hierbij helpen. Op basis van hun uitgebreide kennis en ervaring kunnen snel en efficiënt ghost spam, bots en minder bekende vormen van spam uit uw data filteren. Zo bent u ervan verzekerd dat u te allen tijde werkt met ‘schone’ data en dat uw analyses ook echt betekenisvol zijn.

“yndenz heeft veel ervaring met het filteren van spam uit Google Analytics en helpt u daarmee graag op weg!”

Schroom vooral niet om eens geheel vrijblijvend contact met ons op te nemen en uw specifieke situatie en wensen aan ons voor te leggen. Dit doet u door ons een bericht te sturen via het online contactformulier op deze website of door telefonisch contact met ons op te nemen via telefoonnummer +31 (0)10 – 73 70 738. Wij kijken ernaar uit om u op weg te helpen!

Profiteer gratis van de expertise van yndenz

Bent u geïnteresseerd in online marketing en wilt u meer kennis opdoen over dit schitterende vakgebied? Dan is het goed om te weten dat wij u gratis op de hoogte houden van het laatste online marketing nieuws. In de nieuwssectie op onze website vindt u méér dan 100 inhoudelijke artikelen over relevante onderwerpen op het gebied van online marketing. Door yndenz te volgen op Facebook of door yndenz te volgen op LinkedIn weet u bovendien precies wanneer er een nieuw artikel op onze website is gepubliceerd.

Meer informatie over een specifiek onderwerp

Bent u geïnteresseerd in een specifiek onderwerp op het gebied van online marketing? Dan kunt u ons altijd vragen om hier een artikel over te schrijven. U kunt een dergelijk verzoek gemakkelijk indienen via nieuws@yndenz.com.