Magazines zoals die van de VPRO en de ANWB zijn voorbeelden van geprinte media met een een interactieve laag. Mede sinds de oprichting van Layar (in 2009), een Nederlands bedrijf en tevens ’s werelds grootste interactieve print- en augmented reality platform, wordt deze techniek steeds vaker ingezet ter vervanging van -of naast- QR code campagnes.
Augmented reality (AR) is een techniek om de fysieke (reële) werkelijkheid digitaal af te beelden of te projecteren in het gezichtsveld van de gebruiker. Layar is gespecialiseerd in zowel locatiegebonden AR als visueel gebaseerde AR. Ter verduidelijking tevens deze video. Voor locatiegebonden AR worden de camera, het kompas, de GPS en accelerometer in een smartphone gebruikt om de plaats en kijkrichting van de gebruiker te bepalen. Vervolgens worden verschillende gegevens of beelden als een laag bovenop het originele camerabeeld geplaatst. Visueel gebaseerde AR brengt print en online bij elkaar en gebruikt verschillende sensoren om virtueel digitale content af te beelden naar aanleiding van geprinte afbeeldingen -zoals magazines, postkaarten of productverpakkingen- door de visuele eigenschappen van deze afbeeldingen in kaart te brengen.
Net zoals QR code marketing kan deze vorm van augmented reality de overige marketing en online marketing activiteiten aanvullen en/of versterken. Denk met name aan de mogelijkheden tot lead generation en als onderdeel van de Social Media strategie. Om print en online bij elkaar te brengen is Layar Creator ontwikkeld. Dit is een self-service web- en mobiele applicatie die gebruikers in staat stelt digitale interactieve content aan geprinte media toe te voegen. Door specifieke digitale content te integreren met gedrukte media of andere afbeeldingen kan interactie plaatsvinden wanneer een smartphone deze items scant. Voorbeelden zijn iets ‘liken’ op Facebook, video’s afspelen, content downloaden, je inschrijven voor een nieuwsbrief of producten aanschaffen.
Layar Creator is eenvoudig te gebruiken zonder daarvoor ontwikkelaars in te hoeven schakelen of software te installeren. Om middels offline publicaties de interactieve communicatie met je beoogde doelgroep aan te gaan kunnen simpelweg de desbetreffende pagina’s worden geüpload, de beoogde interactieve content (video’s, call-to-action’s of aanbiedingen) worden toegevoegd. Tevens is het mogelijk om verschillende statistieken als ‘bekeken pagina’s’ en ‘doorklik ratio’ te monitoren. Wel wordt aangeraden om het Layar logo als indicatie te gebruiken, zodat gebruikers ook daadwerkelijk weten dat er digitale informatie beschikbaar is.