Tijdens het beslissings- en koopproces van de consument zijn vooral visuele uitstraling en kleurgebruik beslissende factoren die bepalen of er uiteindelijk tot aanschaf wordt overgegaan. Het blijkt namelijk dat visuele uitstraling en kleurgebruik respectievelijk voor 93% en 85% van de consumenten de voornaamste reden tot koop is. Daarnaast draagt kleurgebruik voor 80% bij aan de herkenbaarheid van een merk; oftewel de ‘brand recognition’. Bij een usability onderzoek gericht op conversie optimalisatie of de gebruiksvriendelijkheid van de website is kleurgebruik dan ook aan te raden als usability test.
Verschillende kleuren hebben tevens een ander effect op emoties en uitstraling. Alhoewel dit niet voor elke cultuur universeel is, wordt blauw bijvoorbeeld vaak geassocieerd met vertrouwen en veiligheid en geel met jeugdigheid en optimisme. Bekijk ook de infographic voor meer voorbeelden. Daarnaast heeft elke kleur aantrekkingskracht op een bepaald type consument. Oranje en zwart zijn bijvoorbeeld attractiever voor impuls aankopen en marine blauw en groen hebben meer aantrekkingskracht op kopers met een beperkt budget.
Voor consumenten die hun aankopen online doen zijn naast kleurgebruik tevens design, laadtijd en de keuze voor bepaalde woorden bepalend in het koopproces. Voor online marketing betekent dit dat tijdens een usability onderzoek ook op deze elementen getest zou moeten worden. Zo is voor 52% van de online consumenten de algemene uitstraling van een webshop aanleiding om daar niet meer terug te keren en is voor 64% van de online kopers een te lange laadtijd reden geweest om een aankoop af te breken.