Eerder gaf Google aan te starten met het testen van Federated Learning of Cohorts (FLoC) in het tweede kwartaal van 2021, maar inmiddels is dit Privacy Sandbox-voorstel geflopt. Nadat Google dus een einde heeft gemaakt aan FLoC, heeft de tech gigant Topics API geïntroduceerd. Google Chrome is nu nog één van de weinige internetbrowsers die cookies van derden ondersteunt. Maar is Topics API wel dé oplossing voor een cookieloos Google Chrome? Dit nieuwe Privacy Sandbox initiatief selecteert interessante onderwerpen op basis van de browsehistorie van de Chromegebruiker van de afgelopen drie weken. Deze onderwerpen worden zonder tussenkomst van externe servers met deelnemende websites gedeeld, zodat zij toch de informatie verkrijgen die zij nodig hebben voor gerichte marketingcampagnes.
Wat houdt Google’s geflopte FLoC in?
Als u nog niet weet wat Google’s FLoC precies inhoudt, raden wij u aan om eerst ons eerdere bericht over alles wat wij tot nu toe weten over FLoC te lezen. Bent u al helemaal op de hoogte van wat FLoC inhoudt? Lees dan vooral verder.
Hoe werkt de selectie van onderwerpen?
Wat bij ons veel vragen opriep is: hoe werkt dat dan, die selectie van onderwerpen bij Topics? “Met Onderwerpen bepaalt uw browser een handvol onderwerpen, zoals ‘Fitness’ of ‘Reizen’, die uw belangrijkste interesses voor die week vertegenwoordigen op basis van uw browsegeschiedenis”, aldus Google. Wanneer een internetgebruiker surft naar een deelnemende website, selecteert Topics uit elk van de voorgaande drie weken één onderwerp om te delen met de advertentiepartners van de deelnemende website. Aan elke browser zijn vijf onderwerpen gekoppeld die drie weken worden bewaard op Google’s servers.
Google geeft aan eerst met 300 onderwerpen te starten en dit later uit te breiden naar honderden of zelfs duizenden onderwerpen. “Met het Topics-ontwerp kijken we naar het domein of subdomein van de site om het onderwerp aan die site toe te wijzen” zegt Ben Galbraith, Chrome-productdirecteur. Wanneer een website niet deelneemt aan Topics, “levert de site geen onderwerp en ontvangt deze ook geen onderwerp”, aldus Galbraith. Websites en hun advertentiepartners kunnen zich bij Google aanmelden voor Topics API.
Inzicht voor gebruikers
Chromegebruikers kunnen met behulp van een bedieningselement inzien aan welke onderwerpen zij zijn gekoppeld. Ook hebben ze de mogelijkheid om onderwerpen te verwijderen of onderwerpen volledig uit te zetten, zodat ze hier niet meer aan gekoppeld zullen worden.
Hierin verschilt Topics API van FLoC
Bij FLoC wordt aan de hand van het surfgedrag van een gebruiker informatie verzameld om hen toe te voegen aan een groep personen die in dezelfde groep zijn geplaatst op basis van gelijke interesses, dit is bij Topics niet het geval. Topics API bepaalt wekelijks onderwerpen waaraan de Chromegebruiker wordt gekoppeld op basis van browsegeschiedenis, deze onderwerpen worden maximaal 3 weken bewaard op de server van Google. De drie onderwerpen worden vervolgens gedeeld met deelnemende websites terwijl bij FLoC een groeps-ID zou worden gedeeld.
De beginfase van Topics API
Google Topics staat momenteel nog in kinderschoenen, dus andere internetbrowsers hebben waarschijnlijk nog niet de kans gehad om deze mogelijkheid te evalueren. Bij FLoC was Chrome ook de enige browser die daarmee in zee ging, dus waarschijnlijk zullen de andere browsers ook deze Privacy-Sandbox niet adopteren.
Topics is interessant voor marketeers
Dit onderwerp is interessant voor marketeers en bedrijven die zich bezighouden met doelgroeptargeting voor (online) advertenties. Voorlopig staat de lancering van Topics voor het vierde kwartaal van 2022 op de planning, dus Google kan mogelijk nog wijzigingen aanbrengen aan Topics API. Heeft u naar aanleiding dit bericht vragen over dit onderwerp of bent u wellicht benieuwd geworden naar wat yndenz voor u kan betekenen op het gebied van web analytics, conversie optimalisatie of doelgroeptargeting? Vraag dan nu de gratis en vrijblijvende QuickScan aan of neem contact met ons op door ons te bellen op +31 (0)10 – 73 70 738.