In december heeft Google aangekondigd dat er voor de zoekresultaten op desktop, net als op mobiel, gebruik zal worden gemaakt van ‘continuous scrolling’. In eerste instantie is deze verandering alleen in de Verenigde Staten voor Engelse zoekresultaten doorgevoerd. Het is echter aannemelijk dat de verandering ook naar andere landen en talen zal komen. Wat deze verandering precies inhoudt en wat dit voor u betekent lichten we nader toe in dit bericht.
Wat is continuous scrolling?
Bij de meeste social media platforms wordt er al gebruik gemaakt van continuous scrolling. In feite betekent dit dat er aan één stuk door gescrold kan worden, in plaats van dat er doorgeklikt hoeft te worden om meer zoekresultaten te zien. Voor Google houdt dit dus in dat de verschillende zoekresultatenpagina’s ophouden te bestaan, aangezien alle resultaten op een doorlopende pagina komen te staan. Overigens zal dit niet ongelimiteerd zijn, maar kan er tot ongeveer 6 pagina’s aan zoekresultaten getoond worden. Hierna zal er wel doorgeklikt moeten worden om meer zoekresultaten te zien.
Waarom maakt Google deze verandering?
In hun statement zegt Google dat deze verandering ervoor moet zorgen dat zoekers meer relevante zoekresultaten kunnen vinden met minder klikken. De verandering lijkt dus vooral gemaakt te zijn met het oog op het verbeteren van het gebruiksgemak. Toch kunnen er ook eventuele achterliggende motieven gevonden worden. Zo biedt het meer ruimte om advertenties te tonen, wat er weer voor zou kunnen zorgen dat organische resultaten verder naar beneden geduwd worden.
“Continuous scrolling moet ervoor zorgen dat men meer relevante zoekresultaten kan vinden met minder klikken.”
Wat betekent continuous scrolling voor de zoekresultaten en uw SEO-werkzaamheden?
Wat continuous scrolling gaat betekenen voor het zoekgedrag en hoe u hierop in kunt spelen zal nog moeten blijken. Toch kunnen we ons al wagen aan een aantal voorspellingen. Op dit moment is het nog zo dat de eerste 3 zoekresultaten veruit de meeste klikken verkrijgen. Alle resultaten vanaf de tweede pagina van de zoekresultaten zien een verwaarloosbaar aantal klikken. Hier zou verandering in kunnen komen. Het is nu eenmaal gebleken dat mensen eerder bereid zijn verder te scrollen in plaats van door te moeten klikken naar bijvoorbeeld pagina 2. Hierdoor kan het dus waardevol zijn om laaghangend fruit, dat nu op een lagere positie gevonden wordt, te optimaliseren. Zo worden deze resultaten beter gevonden als Google continuous scrolling ook in Nederland introduceert.
Online marketing uitbesteden aan yndenz
Zoals eerder benoemd wordt continuous scrolling voorlopig alleen in de Verenigde Staten uitgevoerd. Uiteraard houden we u in dit nieuwsoverzicht op de hoogte van eventuele belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Dit doen we overigens over al het belangrijke nieuws in de wereld van online marketing. Ook kunt u bij ons terecht als u onderdelen van uw online marketing wilt uitbesteden. Bij yndenz hebben we specialisten die u op allerlei onderdelen kunnen ondersteunen, zoals search engine optimization (SEO), search engine advertising (SEA) en website ontwikkeling. U kunt vandaag nog vrijblijvend contact met ons opnemen.