Google is op 15 augustus begonnen met het uitrollen van de Google core update van augustus 2024. Het zal ongeveer een maand in beslag nemen voordat de update volledig is afgerond. In dit nieuwsbericht leest u meer over wat de meest recente Google core update inhoudt en wat u moet doen als de update uw website negatief beïnvloedt.

Wat houdt de Google core update van augustus 2024 in?

Zo’n twee à drie keer per jaar voert Google een core update uit. Gedurende dergelijke updates worden over het algemeen brede aanpassingen aan algoritme doorgevoerd die niet zijn gericht op een specifiek onderwerp of specifieke websites. Echter is deze core update net even anders. De jongste update is namelijk voor een groot gedeelte een reactie op de feedback die Google heeft ontvangen op de core update in maart 2024. Daarmee mogen we dus stellen dat een belangrijke reden voor de core update in augustus 2024 kan worden gevonden in het tegemoetkomen van kleinere websites die sinds het eerste kwartaal van 2024 negatieve effecten hebben ondervonden van de helpful content update.

“Deze core update is net iets anders dan andere core updates.”

Uw positioneringen tijdens een core update

Aangezien Google zelden aangeeft wat men exact wijzigt gedurende een core update, is het lastig te bepalen of een daling in de organische positioneringen van uw website of webshop wordt veroorzaakt door de core update. Als u dit vermoeden heeft, is het op de eerste plaats verstandig om te wachten totdat de update volledig is afgerond. Hiervoor kunt u het Google Search Status Dashboard raadplegen. Als de update eenmaal is afgerond, dan kunt u het beste nog circa een week wachten alvorens u uw positioneringen bekijkt. Dit, aangezien het even kan duren voordat de effecten van de update op een evenwichtige manier waarneembaar zijn. Vervolgens kunt u uw positioneringen (en overige relevante data) vergelijken met de gegevens van een week voorafgaand aan het moment dat de core update werd uitgebracht.

Wat te doen als uw positioneringen dalen?

Als u merkt dat uw organische positioneringen op voorname zoekwoorden zijn gedaald ten opzichte van de periode voorafgaand aan de core update, dan dient u wellicht actie te ondernemen. Laten we allereerst benadrukken dat kleinere dalingen, ter illustratie van positie 2 naar positie 4, niet direct vragen om ingrijpende maatregelen; het inhoudelijk en technisch aanscherpen van de content (tekstueel en grafisch) op de website biedt over het algemeen afdoende soelaas. Heeft u echter te maken met (enkele) grote(re) dalingen, denk aan twintig posities of meer, dan is het de hoogte tijd om een volwaardige site audit uit te voeren. In dergelijke gevallen adviseert Google de gehele website en in het bijzonder de pagina’s die het hardst zijn getroffen, zo objectief mogelijk te beoordelen. Hiertoe kan gebruik worden gemaakt van de een door Google opgestelde Google’s helpful content vragenlijst.

Hoe lang duurt het alvorens effect te zien is van doorgevoerde aanpassingen?

Als u naar aanleiding van de core update van Google aanpassingen heeft doorgevoerd aan de inhoud en/of structuur van uw website of webshop, dan duurt het in de praktijk vaak even voordat de effecten hiervan volledig zichtbaar zijn. Kleine(re) aanpassingen worden relatief snel (enkele dagen tot weken) opgepakt, maar bij grote aanpassingen is dat tijdsbestek substantieel langer (soms wel enkele maanden). Neemt u na het verstrijken van een aantal maanden nog steeds geen herstel waar, dan kan het zelfs zo zijn dat u moet wachten op de volgende core update.

“Het kan een aantal maanden duren voordat u het effect ziet van uw aanpassingen.”

Waar u nog meer rekening mee moet houden bij het doorvoeren van aanpassingen

Naast het feit dat het dus even kan duren alvorens u de effecten van uw handelen kunt waarnemen, delen we graag nog een betekenisvol advies met u. Zo raadt Google af om aanpassingen door te voeren die zijn gebaseerd op meningen en speculaties daar waar het aankomt op veronderstelde effecten op uw SEO (zowel in de positieve als in de negatieve zien). In plaats daarvan raadt Google u vooral aan om na te gaan wat bezoekers nu daadwerkelijk willen als ze uw website of webshop bezoeken. Om waardevollere content gebruiksvriendelijker te kunnen aanbieden, ligt het voor de hand om tekstuele content te herschrijven en uit te breiden, grafische content toe te voegen en individuele pagina’s te herstructureren. Daarentegen moet het verwijderen van content écht worden gezien als een laatste redmiddel. Hiertoe zou enkel moeten worden overgegaan als het de inschatting is dat de huidige content niet valt te verbeteren.

Direct contact met de specialisten van yndenz

Zijn uw positioneringen negatief beïnvloed door (core) updates aan het algoritme van Google of wilt u meer weten over hoe de core update in augustus 2024 uw online positioneringen naar alle waarschijnlijkheid gaat beïnvloeden? De specialisten van yndenz kunnen u hierbij van dienst zijn. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen door te bellen met 010-7370738 of een e-mail te sturen aan info@yndenz.com.