Google Analytics 4 (GA4) lijkt misschien heel anders dan Universal Analytics, maar in de werkelijkheid valt dat best mee. Het platform ziet er wel wat anders uit, maar niet alles is nieuw. Universal Analytics (UA) was ondertussen ook al ruim tien jaar oud en daardoor was deze tool toe aan verandering. Als GA4 volledig nieuw voor u is, raden wij u aan om eerst dit nieuwsbericht te lezen. Zo bent u op de hoogte van enkele verschillen tussen Universal Analytics en GA4. Heeft het nieuwsbericht gelezen of bent u al wat bekender met GA4? Lees dan verder op deze pagina, waar wij een aantal bekende concepten uit Universal Analytics delen die ook terug te vinden zijn in GA4. Overigens delen wij ook een aantal concepten die nieuw zijn in GA4 ten opzichte van Universal Analytics.

Soortgelijke concepten met een net iets andere toepassing

We beginnen dit nieuwsbericht door u mee te nemen in een aantal statistieken die u mogelijk in Universal Analytics bent tegengekomen die nu ook te vinden zijn in Google Analytics 4. Wel moeten wij voorafgaand melden dat UA over veel filters beschikte om op weergaveniveau te filteren en GA4 over een paar filters beschikt op propertyniveau. Dit komt omdat er geen weergaven zijn in GA4, houd dus rekening met de verschillende filters bij eventuele verschillen.

Gebruikers

In GA4 is het mogelijk om het aantal gebruikers te filteren. Er is een filter voor het totaal aantal gebruikers en de actieve gebruikers die in de afgelopen 28 dagen actief de website hebben bezocht. Bij UA bestond deze filter niet, en kon alleen het totale aantal gebruikers tijdens een bepaalde periode worden gefilterd.

Sessie

In UA was een sessie een periode waarin een gebruiker actief is op een website. De sessie kon worden beëindigd door diverse dingen, zoals een inactieve periode van ten minste 30 minuten of een UTM-wijziging. Overigens is het bij UA ook het geval dat altijd om middernacht de sessies werden beëindigd, dit is bij GA4 niet het geval. Ook wordt er bij GA4 geen sessie beëindigd wanneer de UTM is gewijzigd, maar wordt wel de sessie beëindigd wanneer de bezoeker al meer dan 30 minuten niet actief is op de website.

Paginaweergaven

Paginaweergaven van UA en GA4 zijn vergelijkbaar. Het verschil zit hem erin dat GA4 de paginaweergave- en schermweergavestatistieken combineert in weergaven en bij UA is dit niet het geval.

Minder bekende statistieken

Conversies

In UA wordt er per sessie maar één conversie geteld. Wanneer een websitebezoeker meerdere conversies binnen één sessie uitvoert, zoals bijvoorbeeld het invullen van drie contactformulieren, wordt er maar één conversie meegeteld. In GA4 zouden er in dit geval drie conversies worden meegeteld. Overigens is het in UA mogelijk om een conversiedoel te creëren op basis van diverse factoren zoals bestemming, duur, et cetera. Bij GA4 kunnen conversiedoelen alleen worden gecreëerd op basis van gebeurtenissen.

Betrokken sessies

Wat nog niet eerder in UA kon, is het filteren op betrokken sessies. Dit is nu wel mogelijk in GA4. Met een betrokken sessie wordt een sessie bedoeld die langer dan 10 seconde duurde, een conversiegebeurtenis had of minstens twee pagina- of schermweergaven had. Het tegenovergestelde van het betrokkenheidspercentage is het bouncepercentage, wanneer u deze bij elkaar optelt vormen zij samen 100%.

Bouncepercentage

Het bouncepercentage van UA is niet hetzelfde als in GA4. In UA was het bouncepercentage het percentage sessies van één pagina waar er geen interactie met de pagina was. Dit betekende dus ook dat wanneer een website bezoeker op uw website terecht kwam en hier enkele minuten besteedde aan het lezen van tekst zonder ergens op te klikken, te scrollen of een andere gebeurtenis die zorgde voor een paginaweergave zou deze worden meegeteld in het bouncepercentage. In GA4 betekent het bouncepercentage alle sessies korter dan 10 seconden die niet zorgden voor een gebeurtenis of paginaweergave. Het bouncepercentage is nu een veel handigere statistiek in GA4 dan dat het in UA was, zeker voor marketeers.

Ondersteuning met Google Analytics 4

Wilt u ook met Google Analytics 4 aan de slag gaan, en kunt u hier wel ondersteuning bij gebruiken? Als online marketingbureau bieden wij u graag onze ondersteuning aan. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze Google Analytics 4 experts om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken. Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 010 of te mailen naar info@yndenz.com

Wanneer u graag op de hoogte wilt blijven van al het belangrijkste online marketingnieuws, dan raden wij u aan om online marketingbureau yndenz te volgen op LinkedIn, Facebook of lees het op onze nieuwspagina.