Uit usability onderzoek blijkt dat mensen in 2 seconden beslissen of een e-mail relevant genoeg is om te openen. Daarom is het essentieel om de juiste content, naar de juiste personen en op het juiste tijdstip te sturen. Ook speelt sinds 1 januari 2012 de Code Verspreiding Reclame via E-mail, een verzameling van regels omtrent e-mailmarketing, een belangrijke rol. Onderstaand vindt u een aantal tips en tricks voor een goede e-mailcampagne.
Ten eerste is het belangrijk om daadwerkelijk in de mailbox van de ontvanger terecht te komen, in plaats van in de spam-folder. Zorg er daarom voor dat de authenticatiedata klopt. Hiermee voorkomt u dat uw e-mails in de spam-map van de geadresseerde belanden. Daarnaast kunnen ontvangers een e-mailcampagne boycotten door de e-mails collectief en herhaaldelijk als spam te markeren. Wanneer dit gebeurt, dan bouwt u onbedoeld een negatieve reputatie op bij de Internet Service Provider en zullen uw e-mails ook bij andere ontvangers door het spamfilter worden tegengehouden. Naast de technische kant, zijn er ook tekstuele aspecten aan een goede deliverability. De E-mail Code eist dat elke e-mail een werkend antwoordadres bevat waarop ontvangers kunnen antwoorden. Zorg er daarnaast tevens voor dat het duidelijk is van wie de e-mail afkomstig is en dat het onderwerp helder is.
Ten tweede is het belangrijk om bij iedere afzonderlijke e-mail een duidelijke afmeldoptie toe te voegen. Ook dit is in lijn met de eisen van de E-mail Code, mits het afmelden door een simpele handeling is uit te voeren. Tevens is dit commercieel gezien voordeliger, omdat mensen die zich makkelijk af kunnen melden voor een e-mailcampagne deze niet zo snel als spam zullen markeren.
Om een e-mailmarketing campagne effectief te houden, is het wel zo prettig als het aantal ontvangers door de tijd toeneemt. Om dit te kunnen bereiken is het aanbevelenswaardig om een duidelijke aanmeldfunctie op uw website te integreren. Maak overigens wel heel duidelijk wat de voordelen zijn van aanmelden. Niemand zit immers te wachten op willekeurig nieuws. Veel websites vragen daarbij ook direct om de geboortedatum van een toekomstige ontvanger van e-mails, zodat er bijvoorbeeld op zijn of haar verjaardag een leuke felicitatie-mail met een kortingsaanbieding kan worden gestuurd.
Ondanks dat dit een attente manier van klantenbenadering is, kan het voornoemde ook averechts werken. Klanten zouden bijvoorbeeld meerdere keren hun geboortedatum kunnen wijzigen om vaker korting te bemachtigen. En, omdat er waarschijnlijk al veel mensen en bedrijven zijn die de persoon in kwestie op de verjaardag een e-mail sturen, is het wellicht bijzonderder om een andere belangrijke dag aan te houden, zoals de datum dat iemand klant werd. Let op: houdt het wel realistisch! Het vragen van niet-relevante data aan potentiële klanten kan argwaan wekken.
Tot slot is de eerste versie van een e-mailcampagne vaak niet optimaal. Daarom is het cruciaal om te blijven testen. Denk hierbij onder andere aan het testen van verschillende titels van het bericht. Steeds meer mensen lezen hun e-mail namelijk op mobiele apparatuur (smartphone, iPad, et cetera), waardoor de weergave van de titel beduidend compacter is dan de weergave op hun computer. Geef dus in een zo kort mogelijke zin de kern van het bericht weer. Denk ook aan de eerder genoemde 2-seconden regel bij het indelen van uw content: wat bovenaan staat zien mensen het eerst.
Verder hebben tijdstippen van verzenden ook effect op het openingspercentage van uw verzonden e-mails. De meeste e-mailcampagnes worden als zodanig om 1 uur ’s nachts verstuurd, zodat de ontvanger ’s ochtends de e-mail zal openen. Echter, omdat veel bedrijven dit al doen, is dit misschien niet het meest optimale tijdstip.
Wilt u meer weten over e-mailmarketing? Of wilt u hulp bij het effectiever inrichten van uw eigen e-mailcampagne? Lees dan meer over onze dienstverlening op het gebied van e-mailmarketing.