Als online marketeer is YouTube één van de kanalen die kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat content bij de juiste doelgroep terechtkomt. Als u gebruikmaakt van YouTube als kanaal binnen uw social media strategie, is het wel van belang dat u rekening houdt met de werking van het algoritme van YouTube. In dit nieuwsbericht delen we enkele belangrijke feiten over het algoritme van YouTube, zodat u ook op dit kanaal uw doelgroep optimaal kunt bereiken.

Prioriteit is tevredenheid van de kijker

YouTube is onderdeel van Google LLC, en het bepalen van de ranking van video’s op de homepage lijkt daarmee een beetje op SEO. Het zal u dus niet verbazen dat bij men bij YouTube aangeeft dat tevredenheid van de kijker voorop staat. Bij de zoekmachine van Google LLC, te weten Google Search, is immers ook het voornaamste advies al tijden om content te ontwikkelen die aan de zoekvraag van de gebruiker voldoet. Bij YouTube hebben ze een aantal criteria om de tevredenheid van de kijker te meten. Hierbij houdt men rekening met onder andere de totale kijktijd van de gebruiker, antwoorden op korte enquêtes over de video, het gebruik van de ‘like’, ‘dislike’ en ‘niet geïnteresseerd’ knoppen en welke video’s de gebruiker voorafgaand en na afloop van de video bekijkt.

“Evenals op Google is tevredenheid van de gebruiker voor YouTube de voornaamste factor.”

Hoe YouTube de ranking op de eigen homepage bepaalt

Wanneer een gebruiker direct naar youtube.com gaat, wordt er vanuit twee verschillende oogpunten bepaald welke video’s er worden getoond, zijnde de video’s en de gebruikers. Bij de video’s kijkt men met name naar de prestaties, oftewel de click-through rate (CTR) en de gemiddelde kijkduur van de video’s. Bij de gebruikers kijkt men vooral naar de eerder door hen bekeken video’s, hun abonnementen en eerdere interacties met specifieke onderwerpen en kanalen.

Hoe YouTube aanbevolen video’s bepaalt

Naast de homepage beveelt YouTube ook in de kolom aan de rechterzijde van de pagina video’s aan wanneer een gebruiker reeds een video aan het bekijken is. Het bepalen van de volgorde hiervan omvat, naast de criteria van de homepage, nog enige additionele criteria. Zo neemt YouTube hierin tevens mee welke onderwerpen goed aansluiten bij de video die op dat moment wordt bekeken en welke video’s veelvuldig in dezelfde sessie met de huidige video worden bekeken. Daarnaast geeft YouTube kleinere kanalen een extra spotlight in de aanbevolen video’s.

Inspelen op het algoritme van YouTube

Gebruikmakend van de bovenstaand gegeven inzichten zijn er verschillende strategieën te hanteren wanneer u optimaal wilt inspelen op het algoritme van YouTube. Het overkoepelende thema moet daarbij zijn om video’s te creëren waar uw doelgroep tevreden over zal zijn. Daarnaast is het handig om genummerde series en opvolgingen op uw video’s te maken die gebruikers aansporen om meerdere video’s achter elkaar te bekijken. Ook is het verstandig om gebruik te maken van playlists en om aan het einde van de video een volgende video aan te bevelen.

“Maak gebruik van triggers om gebruikers meerdere van uw video’s achter elkaar te laten kijken.”

YouTube als deel van uw online marketingstrategie

De in dit bericht benoemde aandachtspunten zijn slechts enkele van de meest belangrijke manieren om in te kunnen spelen op het algoritme van YouTube. Er bestaan nog legio overige zaken die u in ogenschouw zou moeten of kunnen nemen. Wilt u gebruikmaken van YouTube als onderdeel van uw online marketingstrategie, maar houdt u zich liever bezig met het creëren van de video’s in plaats van de werking van het algoritme van YouTube? In dat geval kan yndenz u van dienst zijn. Als full service online marketingbureau ondersteunen wij onze klanten, naast zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA), ook bij andere aspecten die onderdeel uitmaken van hun online marketingstrategie, zoals Social Media Marketing (SMM). Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.