De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is al enkele jaren druk bezig om online misleiding tegen te gaan. Consumenten zouden online een weloverwogen beslissing moeten kunnen nemen, zonder dat men daarbij wordt misleid door listige trucs van – bijvoorbeeld – webshops. In het kader hiervan heeft de ACM een nieuwe stap aangekondigd, namelijk het aanpakken van de verkoop van nep reviews. In dit nieuwsbericht leest u meer over deze stap en de andere acties die al door de ACM zijn ondernomen in de strijd tegen online misleiding.
Na webshops, nu ook de verkopers van nep reviews aangepakt
Het aanpakken van verkopers van nep reviews is een nieuwe stap in de strijd van de ACM tegen nep reviews. Daar waar in het verleden enkel de eigenaren van webshops (waarop nep reviews worden vertoond) een boete van de ACM konden verwachten, zijn de pijlen van de ACM nu ook gericht op de verkopers van nep reviews. Boetes kunnen, zowel voor de eigenaar van een webshop als voor de verkoper van niet-legitieme recensies, oplopen tot wel 900.000 euro per overtreding. Deze aanpak dient ervoor te zorgen dat online consumenten hun keuzes kunnen maken gebaseerd op betrouwbare informatie, in plaats van desinformatie.
“Boetes tot wel 900.000 euro per overtreding!”
Andere stappen tegen online misleiding
Het tegengaan van frauduleuze online reviews is lang niet de enige actie die de ACM onderneemt om online misleiding tegen te gaan. Zo heeft men ook een aantal webshops aangesproken op het gebruik van de welbekende aftelklokjes. Deze klokjes (of counters) telden af naar het einde van de geldigheidsperiode van een aanbieding. Echter, zodra het klokje op 0 kwam te staan begon het weer van voren af aan met aftellen. Als zodanig bleef de aanbieding oneindig geldig. De hierop aangesproken webshops zijn overigens allen gestopt met het tonen van dergelijke aftelklokjes.
Daarnaast trad de ACM, ter illustratie, ook al eerder op tegen onjuiste ‘van-voor’-prijzen. Hierbij worden kortingen getoond zonder dat de ‘van’-prijs ooit op de website is gebruikt, of slechts voor een zeer korte periode.
Verantwoordelijkheid ligt bij eigenaar webshop
Veel webshopeigenaren laten het vergaren van online reviews en de vormgeving daarvan, over aan externe partijen. In principe is daar ook niets mis mee. Toch is het goed om u, als eigenaar van een webshop, te realiseren dat u de ultieme eindverantwoordelijk draagt voor hetgeen op uw webshop wordt getoond. Enerzijds is het dus essentieel om enkel in zee te gaan met betrouwbare partners en anderzijds om zelf met gepaste regelmaat te controleren of alle regels en richtlijnen correct worden nageleefd. Hiertoe kan bijvoorbeeld de leidraad van de ACM worden gebruikt.
“Ultieme eindverantwoordelijk ligt te allen tijde bij eigenaar webshop.”
Contact met yndenz over het ontwikkelen van een betrouwbare webshop
Bent u de eigenaar van een webshop en wilt u deze in een nieuw jasje laten steken, of bent u van plan een geheel nieuwe webshop te laten ontwikkelen? Bij yndenz kunnen we u hierbij ondersteunen. Gewapend met de brede en diepgravende kennis en ervaring van ons team, weet yndenz als full service online marketingbureau al sinds 2011 zijn klanten te ondersteunen op het gebied van webshop ontwikkeling. Ook bent u bij yndenz aan het juiste adres voor het vinden van hulp bij, begeleiding met, of het volledig uitbesteden van conversie optimalisatie of het uitvoering geven aan een usability onderzoek of het vergaren van data middels AB en/of multivariate tests. Voor meer informatie neemt u vrijblijvend contact met ons op. U kunt ons bereiken door te bellen naar 010-7370738 of door een e-mailbericht te versturen aan info@yndenz.com.