Een website kan altijd beter, maar hoe test je wat het beste werkt? A/B-testing en multivariate testing zijn twee erg goede manieren om de content op een website te optimaliseren. A/B-testing wordt echter vaak verward met multivariate testing. Dit is geheel ten onrechte, want beide testvormen dienen namelijk een ander doel. A/B-testing is een marktonderzoekmethode, waarbij twee groepen gebruikers worden onderscheiden die beiden een website te zien krijgen waar een klein verschil tussen zit.
Een bekend voorbeeld is het toepassen van een call-to-action knop in twee verschillende kleuren. De effectiviteit van de twee kleuren wordt tegelijkertijd getest. Op deze manier is te achterhalen welke versie het beste converteert. Als men tegelijkertijd ook nog andere veranderingen op de website test, dan heet dit multivariate testing. Hoe meer variabelen, hoe meer testgroepen er zijn en dus hoe meer bezoekers er nodig zijn.
Een van de mythes rondom A/B-testing is dat Google deze testmethode niet waardeert, omdat er dubbele content zou ontstaan. Dit is overigens niet het geval, mits men zich aan de regels houdt. Ook wordt er vaak gedacht dat er na de eerste test voldoende informatie is verkregen. Dit, terwijl A/B-testing een optimalisatieproces is dat juist nuttige informatie over een langere periode kan blijven genereren. Probeer bijvoorbeeld na de eerste test door te gaan op hetzelfde onderwerp om nog betere resultaten te behalen, of pak juist een ander aspect op de website aan. Een ander fabeltje is dat de optie die als beste uit de test komt, ook altijd de mooiste zal zijn. HEEL BELANGRIJK: vertrouw niet altijd op een mooi design als het aankomt op leads genereren!
Een van de meest bekende A/B-test onderwerpen is de call-to-action knop. Er zijn al veel onderzoeken uitgevoerd naar de meest optimale effectiviteit van de voornoemde knop door de grootte, kleur en plaats op de website te veranderen. Bedenk wel dat elke situatie uniek is en onderzoeksresultaten dus niet voor iedere website gelijk zullen zijn. Ook de grafische content op een website kan veel betekenen voor de conversieoptimalisatie. Een goed voorbeeld is de gulden snede, die in de design-, fotografie- en architectuurwereld dagelijks wordt gebruikt. Met de gulden snede wordt de verdeling van een vlak bedoeld, waarvan wetenschappers denken dat deze de meeste conversie behaalt. Deze verhouding, de gulden snede, komt ook veel terug in de natuur.
Wilt u meer weten over hoe men het beste een A/B-test of multivariate test kan voeren? Lees dan hier over de mogelijkheden die wij bieden op het gebied van website testing.