Het hebben van een snelle website is cruciaal om de SEO-rank van uw website te verhogen. Wanneer echter gezocht wordt naar een gids om hierbij te helpen, worden vaak generieke voorbeelden of diepe technische oplossing beschreven. Vaak helpt het juist om terug naar de basics te gaan. In dit artikel geven we u dan ook 8 simpele stappen om de SEO van uw website te verbeteren, zonder de code in te hoeven duiken.
1. Sitespeed regelmatig testen
De eerste stap is om te kijken wat er op het gebied van sitespeed verbeterd kan worden. Dit kunt u doen met verschillende programma’s, zoals Google Core Web Vitals. Hierbij wordt voornamelijk gefocust op de user experience van uw website. Zo kan direct worden ingezien of de ‘loading performance’, ‘interactivity’ of ‘visual stability’ verbeterd moet worden.
2. Verander de PHP-versie
De Hypertext Preprocessor, oftewel PHP, is de codetaal waar WordPress op gebaseerd is. Momenteel is PHP 8.2.6 de nieuwste versie. Dit houdt in dat wanneer WordPress wordt geüpdatet, het de bijpassende PHP-code nodig heeft. WordPress geeft gelukkig aan wanneer het programma denkt een nieuwere PHP-versie nodig te hebben. Een te oude PHP-versie geeft ook geen beveiligingsupdates weer, waardoor het gebruik hiervan wordt afgeraden. Zorg er dus altijd voor dat de laatste PHP-versie wordt gebruikt om problemen te voorkomen.
“Zorg er altijd voor dat de laatste PHP-versie wordt gebruikt om problemen te voorkomen.”
3. Kies de juiste host
Sitespeed gaat uiteraard verder dan alleen hosting, echter is de juiste hosting wel de fundering van uw website. Hierbij komt het neer op server infrastructuur. Ga bij uw hostingservice na of deze krachtige servers gebruiken die zijn afgestemd op WordPress.
4. Gebruik een caching plug-in
Enorm populair zijn de caching plug-ins in het WordPress ecosysteem. Deze zorgen er simpelweg voor dat de dat uw computer veelgebruikte gegevens van een website onthoudt om bij het volgende bezoek tijd te besparen. Veelgebruikte caching plug-ins zijn W3 Total Cache en WP Super Cache.
5. Optimaliseer uw afbeeldingen
Afbeelding kunnen soms enorm grote bestanden betreffen. Wanneer uw website informatie van de host vraagt, zijn dit vaak ook de laatste bestanden die worden opgehaald. WordPress ondersteunt het gebruik van WebP afbeeldingen, geïntroduceerd door Google, waarbij de kwaliteit van de afbeeldingen bewaard blijft zonder veel ruimte in te nemen. Veelgebruikte plug-ins voor het optimaliseren van afbeeldingen zijn Performance Lab en Smush.
6. Lazy loading
Lazy loading klinkt misschien traag, maar helpt juist enorm bij het versnellen van uw sitespeed. Hierdoor laden afbeeldingen namelijk enkel wanneer het nodig is, waardoor het aantal serververzoeken afneemt. Voorbeelden van plug-ins waarbij lazy loading een optie is, zijn Jetpack en WP Rocket.
“Lazy loading klinkt misschien traag, maar helpt juist enorm bij het versnellen van uw sitespeed.”
7. Content Delivery Networks
Een content delivery network, of CDN, slaat uw sitegegevens op in de cache, waardoor eindgebruikers sneller toegang krijgen tot uw website. Hierdoor wordt, net zoals bij een cachewarmer, de inhoud ingeladen zonder deze bij ieder bezoek bij de server op te hoeven vragen.
8. Perfectioneer uw database
In uw database worden alle gegevens van uw website opgeslagen. Met de hulp van de WP-Optimize plug-in worden onnodige bestanden, zoals spam comments, postrevisies en verwijderde posts verwijderd.
SEO-optimalisatie door yndenz
Mocht u er zelf niet uitkomen, of er simpelweg geen tijd voor hebben, kunt u altijd de hulp van yndenz inschakelen. Wij kunnen ervoor zorgen dat uw website altijd geoptimaliseerd is op het gebied van SEO. Heeft u hierover vragen? Neem dan contact met ons op door het contactformulier in te vullen, te bellen naar +31 (0)10 – 73 70 738 of te mailen naar info@yndenz.com.