Er is als marketeer niets zo frustrerend als wanneer u een landingspagina creëert waarop u aan alle voorwaarden hebt voldaan om te ranken, maar dit vervolgens niet gebeurt. De checklist wordt opnieuw gecontroleerd, maar alle vinkjes zijn afgevinkt. Hoe is dit mogelijk?
Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in cijfers en regels voor SEO-optimalisatie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijke doel is om websitegebruikers te helpen hun online doelen te bereiken. Om dit doel te bereiken is het belangrijk dat de gebruikerservaring (UX) wordt geoptimaliseerd. Zeker nu de Core Web Vitals van Google hun intrede hebben gedaan, zien we dat ook zoekmachines rekening houden met de gebruikerservaring. Tijd dus om ons eens goed te verdiepen in UX.
Wat is UX?
UX staat voor User Experience, oftewel gebruikerservaring. Het is een breed begrip dat verder gaat dan alleen een gebruiksvriendelijk webdesign. Het gaat bijvoorbeeld ook om de leesbaarheid en bruikbaarheid van teksten en de functionaliteit van de website. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat een eindgebruiker van de website nu eigenlijk wilt bereiken en hoe u hieraan kunt bijdragen.
“Wat wilt een eindgebruiker van de website nu eigenlijk bereiken en hoe kunt u hieraan bijdragen?”
Hoe kunt u UX implementeren?
We hebben te veel tijd besteed aan het meten van onze eigen prestaties, waardoor we vaak vergeten dat er echte mensen zijn die dingen voor elkaar proberen te krijgen aan de andere kant van het computerscherm. Als marketeer is het dus belangrijk dat we de eindgebruiker beter gaan begrijpen en deze sneller helpen hun doel te bereiken. De onderstaande tips kunnen u helpen om UX te implementeren:
1. Ontwikkel nieuwsgierigheid
Nieuwsgierigheid wordt ontwikkeld door het oogpunt van de websitegebruikers te begrijpen. Tools als FullStory en HotJar kunnen hierbij helpen. Omdat ze door middel van bijvoorbeeld heatmaps het gebruikersgedrag op uw website voor u visualiseren, kunt u zich gaan afvragen: waarom stoppen de meeste gebruikers na het lezen van de eerste paar regels met scrollen en waarom trekt deze knop niet zoveel aandacht als ik had gehoopt?
2. Negeer vooroordelen en aannames
De volgende stap is het negeren van vooroordelen en aannames. Stel, u gaat er als bedrijf van uit dat uw klanten voornamelijk mannen van in de dertig zijn. U stemt al uw inhoud daarop af, maar achteraf blijkt dat uw belangrijkste kopers vrouwen van in de zestig zijn. De bewoordingen en website-elementen zullen niet altijd aansluiten bij de beleving van de daadwerkelijke doelgroep en dat is zonde, want hierdoor kunt u een hoop conversies mislopen.
3. Sta in de schoenen van uw gebruikers
Hiermee bedoelen we: doorloop de klantreis van begin tot eind. Zoek iets online, vind uw website, lees, klik op verschillende links en vul een formulier in. Kijk in de tussentijd wat er misschien niet helemaal duidelijk is of wat beter kan.
4. Luister goed en stel u open
Goed luisteren en daadwerkelijk openstaan voor wat er gezegd wordt zijn ook twee uiterst belangrijke eigenschappen die nodig zijn voor UX. We moeten openstaan voor kritiek om onze website-ervaringen voor alle websitegebruikers zo positief mogelijk te maken. Onthoud dus dat feedback niet persoonlijk is en alleen ter verbetering dient.
5. Wees niet bang voor verandering
Vergelijk de markering eens met een recept. U hoeft niet altijd het recept te volgen om een heerlijk gerecht te maken. Daarbij, alleen omdat het altijd zo heeft gewerkt, wil nog niet zeggen dat het altijd zo zal zijn. Zoekstrategieën en -tactieken evolueren voortdurend, dus wees niet bang om uzelf af te vragen of er andere manieren zijn om de gebruikerservaring te verbeteren.
Samengevat
Houd er rekening mee dat de gebruikerservaring verder gaat dan uw silo in het marketingtraject. We moeten onze websitebezoekers beter begrijpen, empathisch zijn voor hun individuele behoeften en hen helpen hun doelen te bereiken. Of het nu gaat om het zoeken van een nieuwe auto, het kopen van een laptop of het bestellen van kleding.
Heeft u na het lezen van dit bericht nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Bij yndenz doorlopen we alle onderdelen van het onlineproces en kunnen we het voor u optimaliseren. Van het ontwerp en de realisatie tot het meten van de resultaten. Zo bouwen we samen met u aan een gebruiksvriendelijkere site en dus meer rendement.